Gezellig, gemoedelijke en drukbezochte Iftar maaltijd op het Delflandplein 2018

Afgelopen vrijdag 8 juni werd op het Delflandplein een grote Iftar maaltijd gehouden. Ongeveer tweehonderdvijftig moslims en niet-moslims kwamen samen om in de eerste plaats elkaars buurman- of vrouw te zijn. Het initiatief voor de maaltijd kwam van Delflandpleinbewoner Mevlid Yilmaz . Samen met buurtwerker Margriet Essink van Combiwel, de ruim 30 betrokken en actieve buurtbewoners, de Albert Heijn, het gebiedsteam en andere organisaties zette hij een geweldig geslaagde avond.

De ramadan is een periode van verbinding

De ramadan is voor veel moslims de belangrijkste periode van het jaar, maar gaat aan veel niet-moslims vrijwel ongemerkt voorbij. Het is een periode van vasten, en van liefdadigheid en samenzijn. De iftar is in de vastenmaand de eerste maaltijd wanneer er na zonsondergang weer gegeten mag worden. Dit is traditioneel een moment van verbinding met vrienden, familie en buren. Initiatiefnemer Mevlid en zijn vrouw Fatma willen graag de culturen in hun buurt samenbrengen, zo nodigen zij tijdens de Ramadan graag buren uit die niet moslim zijn voor een iftar maaltijd. Zoals hun buurman Piet die nu ongevraagd hun kinderen bijles geeft. Een iftar voor en door de buurt was dus een mooi vervolg. Want is er een betere manier van verbinding dan samen eten en praten?

 Hulp en vrijwilligers uit de hele buurt

Om dit idee voor wijksamenhang vorm te geven ging Mevlid Yilmaz naar het Huis van de Wijk het Anker, en bundelde de krachten met buurtmedewerker Margriet Essink. Zij kwamen bij Mustapha Tannane, manager van de Albert Heijn Delflandplein, die gaf met zijn onmiddellijke enthousiasme en toewijding het startschot voor een grootste aanpak: een iftar voor het hele en op het Delflandplein. Veel van het eten én de aankleding was dankzij zijn sponsoring. Hij vertelde dat de klanten zijn enthousiasme deelden, regelmatig was aan de kassa’s een ‘Ik kom hoor!’ te horen. Ook de Regiegroep van Bewonersinitiatieven droeg bij aan financiering van tafels en promotie. De rest van de buurt bleef absoluut niet achter. Zo waren de Kaskantine en Breadcycle aanwezig, twee initiatieven tegen voedselverspilling en voor buurtbetrokkenheid. HVO Querido lieten bewoners die thuis niet de ruimte hebben gebruik maken van hun professionele keuken en kookten zelf ook. Turks restaurant Efem zorgde voor platen van honing druipende baklava, de Golden Garden Chinees schonk eten en de pizza van het plein vond gretig aftrek onder de jongere aanwezigen. Maar ook veel buurtbewoners kookten heerlijk. Zo werd het vasten traditioneel gebroken met soep – harira en linzensoep. Al dat eten stond uitgestald op zeven lange tafels en de hongerige maar geduldige rij was minstens drie keer zo lang. Voordat zonsondergang was er ook een programma met wereld muziek door Vitor António José, twee sprekers Tuncay Catak en Yunus Koksever en traditionele Turkse dans. Alle inzet was op vrijwillige basis en dat maakt de avond nog mooier.

Het echte ramadangevoel

Deze wijk-iftar was een doorslaand succes. De grote opkomst, de mooie muziek en dans, de gezellige aankleding van een plein dat in de stijgers staat, de vele vrijwilligers, maar vooral al die mensen en culturen die samen waren. Eén wijk, één plein. Om af te sluiten met de woorden van vrijwilliger Saraab die net bij het Delflandplein woont en zich had aangemeld om te helpen omdat ze vindt dat je het vasten samen doet: ‘Nu heb ik weer het echte ramadangevoel, met zijn allen.’ En daar droeg iedereen, moslim en niet-moslim, aan bij.